keyvisual



De Spelen
> Zomerspelen
1896 Athene
1900 Parijs
1904 St. Louis
1906 Athene
1908 Londen
1912 Stockholm
1916 Berlijn
1920 Antwerpen
1924 Parijs
1928 Amsterdam
Atletiek
Boksen
Gewichtheffen
Gymnastiek
Hockey
Moderne vijfkamp
Paardensport
Roeien
Schermen
Voetbal
Waterpolo
Wielrennen
Worstelen
Zeilen
Zwemmen
1932 Los Angeles
1936 Berlijn
1940 Helsinki
1944 Londen
1948 Londen
1952 Helsinki
1956 Melbourne
1960 Rome
1964 Tokio
1968 Mexico-Stad
1972 München
1976 Montreal
1980 Moskou
1984 Los Angeles
1988 Seoel
1992 Barcelona
1996 Atlanta
2000 Sydney
2004 Athene
2008 Beijing
2012 Londen
2016 Rio de Janeiro
> Winterspelen
> Sporters
> Sportsters
> Sporttakken
> Sporen
Onze andere websites
Contactformulier

 

1928 Boksen

   

Nederlandse deelnemers

   

Bronnen

  Dave Baan - Cornelis Blommers - Ben Bril - Bep van Klaveren - Karel Miljon - Sam Olij  

 

Dave Baan

         

Bronnen

Naam: Baan
Voornamen: David
Geboren: 30-6-1908, Rotterdam
Overleden: 17-7-1984, Sydney (Australië)
Sport: Boksen
Olympische Spelen: 1928
 

Sports-reference
Wikipedia

 

Over ... Dave Baan

WIKIPEDIA - Baan nam in 1928 namens zijn vaderland deel aan de Olympische Spelen van Amsterdam. Daar verloor hij in de kwartfinales van het lichtgewicht (tot 61,24 kilogram) van een tegenstander uit Denemarken. Baan overleed op 76-jarige leeftijd na veertien hersenbloedingen in een verzorgingshuis in Australië.

 

 

Cornelis Blommers

         

Bronnen

Naam: Blommers
Voornamen: Cornelis Franciscus Johannes
Geboren: 25-10-1901, Rotterdam
Overleden: 11-10-1983, Amsterdam
Sport: Boksen
Olympische Spelen: 1928

 Sports-reference
Wikipedia

 

Ben Bril

         

Bronnen

Naam: Bril
Voornamen: Barend
Geboren: 16-7-1912, Amsterdam
Overleden: 11-9-2003, Amsterdam
Sport: Boksen
Olympische Spelen: 1928

 Geschiedenis24
Het Vrije Volk 17-11-1977
Olympische Sporen: Oorlog
Sportgeschiedenis
Sports-reference
Trouw 31-7-1996
Wikipedia

 

Over ... Ben Bril

De Joodse achtergrond van Ben Bril heeft zijn sportloopbaan in de weg gestaan. In 1932 was het de reden waarom hij de Olympische Spelen in Los Angeles mistte, in 1936 weigerde hij om deel te nemen aan de Spelen in Berlijn. In 1940, na de Duitse inval, besloot Bril zijn sportcarriere te beëindigen. Hij werd door clubgenoten verraden en kwam met zijn zoon en vrouw in Bergen Belsen terecht. Alle drie overleefden de oorlog, maar 182 familieleden van Ben Bril niet. Bron: Joods Amsterdam 

GESCHIEDENIS24 - Zijn jeugdjaren vormden zijn mentaliteit. Geboren in 1912 op de Valkenburgerstraat 108 in Amsterdam als zesde en één na laatste kind, groeide hij op in het hart van het armere gedeelte van de Jodenbuurt. Terwijl vader Bril handelde in vis, was Ben een echte straatvechter. Op elfjarige leeftijd bezocht hij met zijn oudste broer De Jonge Bokser in de Wagenstraat, één van de bokstenten in Amsterdam. Het was meteen duidelijk: Ben wilde bokser worden. Op straat vocht hij nu niet meer, omdat hij zijn energie alleen nog maar in het boksen stopte.

WIKIPEDIA - Bril was zestien jaar en een paar dagen toen hij in Amsterdam zijn Olympisch debuut maakte, de jongste Nederlandse Olympische bokser ooit, maar overall één van Nederlands jongste Olympiërs uit de geschiedenis. Hij kwam uit in het vlieggewicht (tot 50,8 kilogram) en reikte tot de kwartfinales, de laatste acht. Zijn sportieve hoogtepunt beleefde Ben Bril evenwel in 1935, toen hij de gouden medaille won bij de Maccabiade (Joodse Wereldspelen). Bril won achtmaal de Nederlandse titel in zijn gewichtsklasse. Hij weigerde echter deel te nemen aan de Olympische Zomerspelen 1936 in nazi-Duitsland, ook al was hij geselecteerd door het Nederlands Olympisch Comité.

TROUW - Brils hele familie wordt in de tweede wereldoorlog vermoord. Zelf dankt hij zijn leven en dat van zijn vrouw Celia en hun zoon aan zijn bokscapaciteiten. In de doorgangskampen Vught en Westerbork geeft hij boksles en -wedstrijden. Begin 1945 komen ze vrij uit het concentratiekamp Bergen-Belsen, nadat Bril de Duitse leiding heeft weten te overtuigen dat zijn vrouw in Amerika is geboren. Een leugen om bestwil, waarmee de Duitsers zich laten overbluffen.

SPORTGESCHIEDENIS - In 1947 zag Celia hoe Ben worstelde met het trauma van de oorlogsjaren en het verlies van zijn familie. Om hem weer perspectief te geven vroeg ze aan de Boksbond of haar man de scheidsrechtercursus mocht volgen. Zowel de Bond als Bril stemden in met het voorstel. Een nieuwe carrière was begonnen. Internationaal werd scheidsrechter Bril geprezen vanwege zijn neutraliteit (alhoewel hij in zijn eerste jaren niet met Duitsers wilde werken) en rechtvaardigheid. Omdat hij zo neutraal de wedstrijden leidde, werd hij aangewezen voor de beladen wedstrijden tussen Russen en Amerikanen of Engelsen en Duitsers. Bril was niet geïnteresseerd in de herkomst van een bokser, maar alleen in de goede afloop van een wedstrijd. “Een scheidsrechter heeft de verantwoordelijkheid over twee mensenlevens”, was zijn leidraad.

HET VRIJE VOLK - Op een anonieme maandagavond neemt Ben Bril afscheid van de bokssport. De voormalige Olympisch bokser doet dat als scheidsrechter tijdens een juniorenpartijtje voor de Zuidhollandse kampioenschappen. Een niet al te elegante blijk van waardering van de boksbond die deze bokser wel wat meer in het zonnetje had mogen zetten.  

Bep van Klaveren

         

Bronnen

Naam: Van Klaveren (Steenhorst-)
Voornamen: Lambertus
Geboren: 26-9-1907, Rotterdam
Overleden: 12-2-1992, Rotterdam
Sport: Boksen
Olympische Spelen: 1928
 Historici.nl
Sports-reference
YouTube
YouTube
YouTube
YouTube
YouTube
YouTube

Over ... Bep van Klaveren

GEMEENTEARCHIEF ROTTERDAM - Lambertus (Bep) Steenhorst werd op 26 september 1907 geboren als zoon van de ongehuwde kasteleinsdochter Maria Cornelia Steenhorst. Toen zijn moeder acht jaar later trouwde, nam de latere bokser de achternaam van zijn stiefvader aan: Van Klaveren. Van Klaveren groeide op in de Rotterdamse volkbuurt Crooswijk. Na de lagere school ging hij als slagersjongen werken, maar zijn vrije tijd bracht hij door in de boksschool van Piet Dijksman. Als zestienjarige bokste Van Klaveren zijn eerste partij als amateur en zijn eerste titel, Nederlands kampioen vlieggewicht, behaalde hij in 1926.

Olympisch goud
Van Klaveren, een echte volksjongen, viel op door zijn inzet en winnersmentaliteit. In 1928 behaalde hij tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam goud in het vedergewicht. Een jaar later maakte hij met succes de overstap naar de professionele bokssport. Al in 1930 won Van Klaveren het Nederlands kampioenschap lichtgewicht en in 1931 het Europees kampioenschap in deze gewichtsklasse.

Standbeeld
Op 12 februari 1992 overleed Bep van Klaveren op 84-jarige leeftijd. Op de Boezemsingel in Rotterdam werd een half jaar later een standbeeld van de bekende bokser onthuld. In 1997 werd er in de Veranda in IJsselmonde een straat genoemd naar Bep van Klaveren. Jaarlijks wordt er bovendien in Rotterdam de Bep van Klaveren Memorial gehouden, waarbij de bokslegende een avond lang met een combinatie van topsport en entertainment geëerd wordt.... lees het hele verhaal

HISTORICI.NL - Een nog groter succes behaalde Van Klaveren in 1928 tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam. Door snelle overwinningen in de voorrondes bereikte hij de finale van het vedergewicht, waarin hij de Argentijn Victor Peralta versloeg. Als winnaar van een van de zeven door Nederlanders behaalde gouden medailles op die Spelen werd Van Klaveren voorgesteld aan koningin Wilhelmina en prins Hendrik. In Rotterdam viel hem een geweldige ontvangst ten deel. Hij werd rondgereden in een koets bespannen met vier paarden. Geen zes, want dat aantal was, naar zijn zeggen, alleen voorbehouden aan leden van het koninklijk huis.

DE KUNSTCLUB -  Zo speelde Bep van Klaveren als professional bijna 150 wedstrijden, waarvan hij er minder dan 20 verloor. Zijn glorietijd ving aan met het eerste kampioenschap (weltergewicht) in 1928 en zijn laatste wedstrijd speelde hij in 1955, 48 jaar oud. Die wedstrijd verloor hij overigens. Daarna resteerde de sigarenwinkel, waar hij een keurige boterham verdiende. Van al het geld dat hij met boksen vergaarde: "tonnen, meneertje!" was niks over. Maar de winkel loopt goed, hoewel, als je er over boksen begint, ben je vooreerst nog niet de deur uit. Want die sigaren, die interesseren Van Klaveren niet; "Meneer, 't is m'n lùst niet". Boksen wil hij, ook nu hij definitief uit de ring is.... lees het hele verhaal  

 

Karel Miljon

         

 

Zie 1924 Parijs Boksen  

 

Sam Olij

         

Bronnen

Naam: Olij
Voornamen: Simon Paulus
Geboren: 5-10-1900, Landsmeer
Overleden: 4-8-1975, Amsterdam
Sport: Boksen
Olympische Spelen: 1928
 

Bijzonder Gerechtshof
Olympische Sporen: Oorlog
Sports-reference
Wikipedia

 

Over ... Sam Olij

WIKIPEDIA - In 1928 verloor hij in de kwartfinales van het zwaargewicht (tot 91 kilogram) van een tegenstander uit Argentinië. Olij maakte deel uit van een zeskoppige selectie, onder wie Ben Bril, Bep van Klaveren en Karel Miljon, die onder leiding stond van trainer Theo Huizenaar. Hij was de eerste Nederlandse sporter ooit die als vlaggendrager de Nederlandse vlag mocht binnendragen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Sam Olij was in de oorlog een beruchte politieman en jodenjager. Citaat uit het boek “Landverraad” van Koos Groen: ”... Het arresteren van dertig blinde joden voor de arbeidsinzet in Polen was er vooral debet aan dat hij ter dood veroordeeld werd. In tweede instantie werd de straf verlaagd tot vijftien jaar. Hij ontsnapte”. Net als zijn zoon Jan Olij, die als SS-vrijwilliger aan het oostfront actief was, gewond terugkeerde en zich vervolgens nuttig maakte bij de Grüne Polizei. Na de oorlog vluchtte hij naar Argentinië. 

 

 

Top