keyvisual



De Spelen
> Zomerspelen
1896 Athene
1900 Parijs
1904 St. Louis
1906 Athene
1908 Londen
1912 Stockholm
1916 Berlijn
1920 Antwerpen
Atletiek
Boksen
Boogschieten
Gewichtheffen
Paardensport
Roeien
Schermen
Schieten
Touwtrekken
Voetbal
Waterpolo
Wielrennen
Worstelen
Zeilen
Zwemmen
1924 Parijs
1928 Amsterdam
1932 Los Angeles
1936 Berlijn
1940 Helsinki
1944 Londen
1948 Londen
1952 Helsinki
1956 Melbourne
1960 Rome
1964 Tokio
1968 Mexico-Stad
1972 München
1976 Montreal
1980 Moskou
1984 Los Angeles
1988 Seoel
1992 Barcelona
1996 Atlanta
2000 Sydney
2004 Athene
2008 Beijing
2012 Londen
2016 Rio de Janeiro
> Winterspelen
> Sporters
> Sportsters
> Sporttakken
> Sporen
Onze andere websites
Contactformulier

 

1920 Boogschieten

   

Nederlandse deelnemers

   

Bronnen

Er werd geschoten vanop 28 m afstand naar een doel met een diameter van 60 cm. De topscore-ring, goed voor 9 punten, was 10 cm in diameter, de 7-, 5-, 3-, 2-, en 1-ring elk 5 cm. Elk team bestond uit acht schutters en twee reserven. Alle individuele scores werden getotaliseerd voor het teamtotaal. Elke deelnemer mocht 60 pijlen schieten. De individuele maximumscore bedroeg aldus 540 punten en de perfecte teamscore 4 320 punten. Piet de Brouwer - Driekske van Bussel - Jo van Gastel - Tiest van Gestel - Janus van Merrienboer - Joep Packbiers - Janus Theeuwes - Theo Willems

 

 F. Hermans
Trouw 21-09-2000

Betersport - Fitnessapparatuur tot 50% korting 

Goud

Het Nederlandse team won op 4 augustus 1920 in deze discipline goud voor België en Frankrijk. De beste score werd behaald door Janus Theeuwes met 443 punten voor Johannes van Gastel (414 pt).

Het gefrustreerde Belgische publiek had het moeilijk met de winst van de Nederlandse equipe en schold de winnaars uit voor ‘kaaskoppen’. De Nederlanders reageerden daarop sportief met het inzetten van het volkslied. Ondanks protest, de Nederlanders hadden in plaats van in het officiële tenue in hemdsmouwen geschoten, bleef de uitslag behouden.

De Nederlandse gouden plak kreeg maar weinig aandacht in de pers. ‘Het Vaderland’ schreef op 10 augustus 1920: "Op den te Antwerpen gehouden wedstrijd met den handboog heeft Nederland met glans gewonnen. Het Nederlandsche achttal was puik en heeft zich kranig gehouden.”  

 

Misverstand: Antoon Vugts als een kampioen binnengehaald

Rond 1920 steeg het Schijndelse Amicitia tot grote hoogte, wat vooral te danken was aan de indrukwekkende prestaties van 'schietpersoonlijkheid' Antoon Vugts. Deze nationale kampioen van 1919 werd welhaast legendarisch door de uitverkiezing als lid van de Olympische handboogploeg die in 1920 werd uitgezonden naar de Olympische Spelen in Antwerpen. De handboogschutters waren daar uitermate succesvol en gingen naar huis met een gouden medaille.

In de Brabantse pers werd Vugts bestempeld als 'een Matadoor onder de Matadoors' en het bestuur van Amicitia bereidde hun Olympisch kampioen - die 'gewoon' per tram in Schijndel arriveerde - een groots onthaal met medewerking van de harmonie Cecilia. Daarbij deed zich overigens wel de complicatie voor, dat Antoon Vugts tijdens de Spelen van Antwerpen helemaal niet in actie was gekomen!  De Schijndelse 'Matadoor'  was namelijk als reserve aan de handboogploeg toegevoegd en hoefde niet in te vallen. Meer dan een herinneringsmedaille was hem dus niet uitgereikt. Maar Schijndel was niettemin trots op Antoon Vugts.

Bron: Ach lieve tijd 17. 800 jaar de Meierij, de Meierijenaars en hun sport en vermaak. (Zwolle 1996)

Foto: De boogschutters van "Steeds Beter" te Eindhoven hebben zich op de Olympische Spelen te Antwerpen kranig geweerd. De heer A.J. Vugts won den eersten prijs, 'n gouden medaille", aldus een bericht in de Katholieke Illustratie van 1920.

 

Piet de Brouwer

         

Bronnen

Naam: De Brouwer
Voornamen: Petrus Godefridus
Geboren: 5-10-1880, Gestel
Overleden: 5-10-1953, Eindhoven
Sport: Boogschieten
Olympische Spelen: 1920

 

RHCe
Sports-reference
Wikipedia

Over ... Piet de Brouwer

RHCE - Piet de Brouwer uit Gestel behaalde tijdens de Spelen van 1920 in Antwerpen een gouden medaille met het Nederlands team op het onderdeel handboogschieten. Piet de Brouwer is de eerste Eindhovense sporter die aan de Olympische Spelen heeft deelgenomen. Hij schoot 378 punten tijdens de teamwedstrijd "bewegend vogeldoel 28 meter" . Het onderdeel "bewegend doel" was het schieten op een normale schijf waarmee 1-3-5-7-9 punten konden worden behaald. Bij het doelschieten werd zowel per ploeg als individueel gekampt, en dat op drie afstanden, te weten 28, 33 en 50 meter. Gedurende twee opeenvolgende dagen werden er, na twee proefschoten, telkens dertig pijlen afgeschoten.

Feest bij handboogschutterij Recht door Zee, waarvan Piet de Brouwer lid was en zeker ook op de foto staat, al weten we hem (nog) niet aan te wijzen. Bron: RHCe

 

Driekske van Bussel

         

Bronnen

Naam: Van Bussel
Voornamen: Hendrikus
Geboren: 18-11-1868, Asten
Overleden: 27-4-1951, Helmond
Sport: Boogschieten
Olympische Spelen: 1920

 

RHCe
Sports-reference
Wikipedia

Over ... Driekske van Bussel

RHCE - Driek van Bussel, geboren 18 november 1868 te Asten, deed mee aan de Spelen in Antwerpen (1920) op het onderdeel boogschieten. Met het Nederlands team, bestaande uit acht schutters, won hij een gouden medaille op het onderdeel "bewegend vogeldoel 28 meter". Driek schoot 364 punten. In die tijd stond achter veel Brabants café's een 'doel'. Dit was vaak niet meer dan een schietschijf op enkele balen stro, waar op zondag na de H. Mis boogschietwedstrijden werden gehouden. Driek van Bussel was lid van de Helmondse vereniging 'Haagse Rozenknop'. 

 

Jo van Gastel

         

Bronnen

Naam: Van Gastel
Voornamen: Johannes Jacobus
Geboren: 5-1-1887, Tilburg
Overleden: 5-3-1969
Sport: Boogschieten
Olympische Spelen: 1920
 Wikipedia
 

Over ... Jo van Gastel

WIKIPEDIA - Johannes Jacobus (Jo) van Gastel was een Nederlandse handboogschutter.Van Gastel was een zoon van Johannes van Gastel, die in 1900 als boogschutter meedeed aan de Olympische Spelen in Parijs, en Anna Deckers. Van Gastel was bankwerker in Tilburg. Jo van Gastel schoot voor Nederland op de Olympische Spelen in Antwerpen (1920). Hij won met het team op het onderdeel bewegend vogeldoel (28 meter) de gouden medaille. Zijn teamgenoten waren Piet de Brouwer, Janus Theeuwes, Driekske van Bussel, Joep Packbiers, Tiest van Gestel, Janus van Merrienboer en Theo Willems.
 

 

Tiest van Gestel

         

Bronnen

Naam: van Gestel
Voornamen: Jan Baptist Jozef
Geboren: 29-3-1881, Goirle
Overleden: 9-2-1969, Goirle
Sport: Boogschieten
Olympische Spelen: 1920 

 

Sports-reference
Wikipedia

Over ... Tiest van Gestel

WIKIPEDIA - Jan Baptist Jozef (Tiest) van Gestel was een Nederlandse handboogschutter. Van Gestel schoot voor Nederland op de Olympische Spelen in Antwerpen (1920). Hij won met het team op het onderdeel bewegend vogeldoel (28 meter) de gouden medaille. Zijn teamgenoten waren Joep Packbiers, Janus Theeuwes, Driekske van Bussel, Jo van Gastel, Piet de Brouwer, Janus van Merrienboer en Theo Willems.
 

 

Janus van Merriënboer

         

Bronnen

Naam: Van Merrienboer
Voornamen: Adrianus
Geboren: 8-10-1894, Oud en Nieuw Gastel
Overleden: 12-10-1947, Oud en Nieuw Gastel
Sport: Boogschieten
Olympische Spelen: 1920

 Sports-reference 

Over ... Janus van Merriënboer

HET LAND VAN GASTEL - In de Grondwet, voorloper van het huidige Brabants Nieuwsblad, staat in het nummer van 10 augustus een en ander vermeld. De wedstrijden hadden plaatsgevonden op zondag 8 augustus 1920. Maandag was er geen plaats in de krant over, zodat publicatie op dinsdag plaats vond.
Er staan twee kleine verslagen in. Het eerste is het wedstrijdverslag.

De organisatie was slecht geweest in Antwerpen. Er was een menings-verschil ontstaan over het spelen in hemdsmouwen door de Nederlandse ploeg, hetgeen blijkbaar niet was toegestaan. Vermoedelijk werd Nederland hierdoor zelfs op twee andere afstanden uitgeschakeld. Tevens is vermeld, waar de deelnemers vandaan kwamen in Nederland nl. uit Rijen, Tilburg, Veghel, Oud Gastel, Gestel, Maastricht, Helmond en Goirle (Brabanders en Limburgers!). In de ploeg haalde bovengenoemde Janus van Merrienboer 388 punten uit 60 schoten.

Het tweede bericht gaat over de huldiging in Oud Gastel en luidt als volgt:
Huldiging aan onze kampioen.
Gastel was gisteren reeds vroeg in vlaggentooi. Een telegrafisch bericht meldde ons de uitslag van de Olympische Spelen te Antwerpen, afdeling Handboogschieten. Onze geachte dorpsgenoot A. van MerrienboerSzn (Simonszoon), door de Handboogschutterij Concordia Florebit; gevestigd in De Drie Snoeken (café) bij de heer C.Dam, ter wedstrijd afgezonden, kwam met de eerste prijs uit het strijdperk.
Aan het Groenewoud (café) ontving de heer Melsen, voorzitter der harmonie; de jubilaris en feliciteerde hem, terwijl de voorzitter van de daar gevestigde handboogachutterij de overwinnaar een bloemenruiker aanbood.
Voor het huis van de burgemeester (Mastboom) werd halt gehouden, waarbij de kampioen door de Z/E/A/persoonlijk werd gelukgewenst. Verschillende verenigingen trokken in optocht de grote overwinnaar tegemoet om hem in alle eer naar het lokaal te geleiden (De Drie Snoeken, tegenover de Koelestraat). Op de doelen aangekomen, werd hij door de voorzitter B. Van de Ende verwelkomd en gelukgewenst. Nadat de kampioen nog door de heer Jos de Bie werd toegesproken, bleef men geruime tijd in gezellig samenzijn bijeen.
De schutter had te kampen met Hollanders, Belgen en Fransen en wist met 404 punten in 60 schoten de eerste palm te behalen {Men begreep blijkbaar niet goed, dat het een landenwedstrijd was). Voorzeker een grote onderscheiding, niet alleen voor de schutter, de kegelclub Nooit Gedacht, waarvan de kampioen eveneens lid is, voor Gastel, maar ook voor geheel Nederland. Hierom zijn familieleden en de betreffende vereniging onze gelukwensen.
Heden dinsdagavond brengt de harmonie St. Cecilla met de handboogschutterij uit Stampersgat een serenade in de tuin van de heer C. Dam, teneinde de kampioen, die lid 1s van het gezelgschap Concordia Florebit te huldigen.
(De tussen haakjes geplaatste opmerkingen zijn van ondergetekende).

Op 12 augustus stond er weer iets over hem in de Grondwet. nl. Onze Boogschutter.
Naar men ons mededeelt won A. van Merrienboer, de gevierde schutter jl. dinsdag op de baan der Batavieren bij A. van Sprundel (op Kuivezand) van de verenigde koningen het Koningskruis. Wederom een meldenswaardige overwinning.

Het hield niet op
De Grondwet van 21 augustus vermeldde:
Oud Gastel: Handboogschieten.
Naar men ons vermeldt zal er op zondag 22 augustus een prijsverschieting plaatsvinden op de banen in het Café De Drie Snoeken van de heer C. Dam. De prachtige prijzen, die aan al de schutters van Oud Gastel en Stampersgat verschoten zullen worden, zijn uitgeloofd door de in Antwerpen zo kranige prijswinnaar A. van Merrienboer.

In de krant van 24 augustus stonden de uitslagen vermeld:
Zondagmiddag had in De Drie Snoeken bij de heer C. Dam de eerdergenoemde handboogverschieting plaats, die ter ere van de overwinnaar te Antwerpen werd gegeven. Niettegenstaande het slechte weer; waren er veel schutters opgekomen teneinde de heer A. van Merrienboer nogmaals te feliciteren.
Op de hoofddoelen werden de volgende prijzen behaald:
1. Broederlijke liefde, gevestigd bij Jos Aarsen op de Heir;
2. Buitenlust, gevestigd bij J. Rijsdijk;
3. Amicitia, gevestigd bij A. Theunissen;
4. De Heldenbroeders, gevestigd bij A. Roozen.

Persoonlijke prijzen:
1. S. van Hooydonk, Stampersgat;
2. M. Borghouts, Overesselijk;
3. W. Dam;
4. W. Slootmans.
Voorzitter B. van den Ende van Concordia Florebit hield een pasende rede om allen aan te moedigen zich te blijven oefenen in het gebruik van den edele handboog.

Wie was deze Gastelse Olympisch kampioen eigenlijk?
Vele oudere Gastelaars zullen hem wellicht wel gekend hebben. Hij was de zoon van Simon van Merrienboer en Catharina Rijsdijk, die woonden op de Meir in Oud Gastel. Adriariüs van Merrienboer werd geboren op 8 oktober 1894 aldaar en huwde Wilhelmin Dam, dochter van de Herbergier van De Drie Snoeken aan de Dorpsstraat, een bekend Gastels cafê (de naam is in juli 1984 overgeschilderd).
Adrianus van Merrieenboer heeft het café overgenomen en uitgebaat. Hij is jong gestorven, nl. op 12 oktober 1947, pas 53 jaar oud. Zijn vrouw overleefde hem geruime tijd en overleed op 8 maart 1969. Zij hadden vier kinderen.

De Heemkundekrlng houdt zich aanbevolen voor verdere gegevens omtrent de Gastelse Olympisch kampioen, zoals eventuele andere persberichten, fotomateriaal, oorkonden en de verdere lotgevallen. van de toenmalige gouden medaille.

F. van Merrienboer, voorzitter
Heemkundekring Het Land van Gastel

De Drie Snoeken

Adrianus van Merrienboer, geboren in Oud- en Nieuw-Gastel op 8 Oktober 1894, gestorven in Oud-en Nieuw-Gastel op 12 oktober 1947, gehuwd Wilhelmina Dam, op 24 Juni 1924 in Oud-en Nieuw-Gastel

Lid handboogschutterij Concordia florebit, later Virtus in medio.
Uitbater café De drie snoeken, thans (1995) museum heemkundekring Het land van Gastel.

08/08/1920 team-winnaar gouden medaille Olympische spelen te Antwerpen op onderdeel boogschieten bewegend vogeldoel 28 meter.

Het pand Dorpsstraat 50
Tot 1988 café `In de Drie Snoeken',
ca. 1932 A. Dam. Daarna Adr. van Merrienboer, later Jan van Merrienboer en in 1946 tevens transportbedrijf.
Vanaf 30 april 1955 Jan de Bont.
Vanaf ca. 1960 Laurent Deykers,
ca. 1971 Jac. van Merrienboer,
1 april 1979 heropening Bert en Clarisse.
14 maart 1982 Jan en Marian de Rooy en Cor en Bep van Everveld Bar "t Snoekske'.
Vanaf 1984 Jac de Rooy tot 1986, daarna is er leegstand.
Vanaf juni 1988 is er het Dorpsmuseum `In de Drie Snoeken' gevestigd.

Bron: Het Land van Gastel 
 

 

Joep Packbiers

         

Bronnen

Naam: Packbiers
Voornamen: Jan Joseph
Geboren: 19-1-1875, Nuth
Overleden: 8-12-1957, Maastricht
Sport: Boogschieten
Olympische Spelen: 1920

 Sports-reference

 

Janus Theeuwes

         

Bronnen

Naam: Theeuwes
Voornamen: Adrianus Cornelis
Geboren: 4-4-1886, Gilze en Rijen
Overleden: 7-8-1975, Tilburg
Sport: Boogschieten
Olympische Spelen: 1920 
 

Sports-reference
Wikipedia

Over ... Janus Theeuwes

WIKIPEDIA - Adrianus Cornelis (Janus) Theeuwes (Gilze en Rijen, 4 april 1886 – Tilburg, 7 augustus 1975) was een Nederlandse handboogschutter. Theeuwes schoot voor Nederland op de Olympische Spelen in Antwerpen (1920). Hij won met het team op het onderdeel bewegend vogeldoel (28 meter) de gouden medaille. Zijn teamgenoten waren Joep Packbiers, Piet de Brouwer, Driekske van Bussel, Jo van Gastel, Tiest van Gestel, Janus van Merrienboer en Theo Willems.

 

 

 

 

Theo Willems

         

Bronnen

Naam: Willems
Voornamen: Theodorus
Geboren: 22-2-1891, Uden
Overleden: 12-4-1960, Bakel
Sport: Boogschieten
Olympische Spelen: 1920

 

Sports-reference
Wikipedia

Over ... Theo Willems

WIKIPEDIA - Willems schoot voor Nederland op de Olympische Spelen in Antwerpen (1920). Hij won met het team op het onderdeel bewegend vogeldoel (28 meter) de gouden medaille. Zijn teamgenoten waren Joep Packbiers, Janus Theeuwes, Driekske van Bussel, Jo van Gastel, Tiest van Gestel, Janus van Merrienboer en Piet de Brouwer.

Foto: Wereld (Olympisch) Kampioen handboogschieten op de Olympische spelen te Antwerpen, de heer Th. Willems uit Veghel. (Bron: BHIC)

 

 

 

Top