keyvisualDe Spelen
> Zomerspelen
> Winterspelen
1924 Chamonix
1928 Sankt Moritz
1932 Lake Placid
1936 Garmisch-P.
1940 Garmisch-P.
1944 Cortina d'A.
1948 Sankt Moritz
1952 Oslo
1956 Cortina d'A.
Kunstrijden
Schaatsen
1960 Squaw Valley
1964 Innsbruck
1968 Grenoble
1972 Sapporo
1976 Innsbruck
1980 Lake Placid
1984 Sarajevo
1988 Calgary
1992 Albertville
1994 Lillehammer
1998 Nagano
2002 Salt Lake City
2006 Turijn
2010 Vancouver
2014 Sotsji
> Sporters
> Sportsters
> Sporttakken
> Sporen
Onze andere websites
Contactformulier

 

1956 Kunstrijden

   

Nederlandse deelnemers

   

Bronnen

  

Sjoukje Dijkstra - Joan Haanappel

 Andere Tijden (Video)
Business Class (Video)

 

Sjoukje Dijkstra

         

Bronnen

Naam: Dijkstra (-Kossmayer)
Voornamen: Sjoukje Rosalie
Geboren: 28-1-1942, Akkrum
Sport: Schaatsen
Olympische Spelen: 1956, 1960, 1964

 Helden van Toen
NRC
Schaatsen.nl
Schaatsen.nl
Sports-reference
Wikipedia
YouTube

Over ... Sjoukje Dijkstra

SCHAATSEN.NL  - En Sjoukje dééd haar best. Met een foutloze kür behaalde ze de eerste Nederlande gouden medaille bij de Winterspelen.  Haar geheim in Innsbruck? "Bij de trainingen", zo onthulde Sjouke jaren later, "vertelde mijn trainer Arnold Gerschwiler waar de koningin zou zitten tijdens de beslissende kür. Toen dacht ik: dan rijd ik mijn kür speciaal voor haar. Dat werkte perfect. Ik voelde helemaal geen spanning, het ging fantastisch en ik haalde goud. Dat Juliana daar toen bij was, en zo enthousiast meeleefde, is voor mij altijd iets heel bijzonders geweest."

HELDEN VAN TOEN - Heel de wereld zou haar in 1964 leren kennen, toen zij goud won op de Olympische Spelen in Innsbruck. Zij was daarmee de eerste Nederlander met een gouden plak op de Winterspelen. Daarna trok zij vele jaren lang volle zalen met Holiday On Ice, om vanaf de jaren zeventig een totaal ander pad op te slaan: dat van circusdirecteur!

SCHAATSEN.NL -  Oud-kunstrijdster Sjoukje Dijkstra is verkozen tot de Hall of Fame. De olympisch kampioene van 1964 toonde zich vereerd met haar uitverkiezing. "Ik ben erg trots dat ik tot de Hall of Fame verkozen ben. Dit is een mooie aanvulling op mijn carrière." Net als Dijkstra liet Lawrence Mondschein, voorzitter van het Hall of Fame-comité, weten blij te zijn met de uitverkiezing van de Nederlandse. "In de vroege jaren '60 heeft Dijkstra het kunstrijden bij de vrouwen compleet gedomineerd en was ze de eerste Nederlandse die een gouden medaille won op de Winterspelen." Dijkstra maakte in 1956 als veertienjarige haar debuut op de Spelen in Cortina d'Ampezzo. In Italië eindigde ze als twaalfde. Vier jaar later in Squaw Valley veroverde de Nederlandse het zilver, alvorens in Innsbruck goud te pakken.

NRC - Sjoukje, dat volstond. Dan wist iedereen om wie het ging. En als Sjoukje schaatste, verzamelde heel Nederland zich voor de televisie. Zo ging dat eind jaren vijftig, begin jaren zestig. Omdat kunstrijdster Sjoukje Dijkstra vrijwel alles won. Niemand wilde haar küren missen. Het fenomeen Sjoukje was in de Hollandse harten gekropen.  

Joan Haanappel

         

Bronnen

Naam: Haanappel
Voornamen: Joan
Geboren: 13-11-1940, Den Haag
Sport: Kunstrijden
Olympische Spelen: 1956, 1960
 Sports-reference
Tijd voor Max (Video)
Wikipedia

 

Over ... Joan Haanappel

WIKIPEDIA - Zij begon haar sportcarrière in Den Haag bij de ijsclub Houtrust. Vanaf midden jaren '50 zorgden zij en de één jaar jongere Sjoukje Dijkstra voor successen in een sport die daarvoor in Nederland nauwelijks bekend was. Aanvankelijk had Haanappel het meeste succes van de twee. In 1954 debuteerde ze op de Europese kampioenschappen kunstschaatsen in Bolzano. In 1955 won zij de eerste van vier Nederlandse titels. Alhoewel zij niet Dijkstra's sprongkracht had compenseerde zij dit met meer stijl en souplesse. In latere jaren bleek Dijkstra de succesvollere.

HET NATIONALE LEVENSLOOPDEBAT - Wie in Nederland kunstrijden zegt, zegt Joan Haanapel. Het is aan deze grand dame van het kunstrijden te danken dat deze schaatsvariant in Nederland grote populariteit verkreeg. In 1954 debuteerde Joan Haanappel op de Europese kampioenschappen, en in 1955 won zij de eerste van vier Nederlandse titels. Na haar loopbaan als kunstschaatsster bleef Joan Haanappel zich bezighouden met de schaatssport. Ze werd actief als sportverslaggever bij Eurosport en als bestuurslid van de KNSB zet Haanappel zich nog steeds in voor haar geliefde sport. In het RTL4 programma Dancing on Ice was ze als juryvoorzitter met haar kritische commentaar weer terug in de spotlights.... naar website  

 

 

Top