keyvisualDe Spelen
> Zomerspelen
> Winterspelen
1924 Chamonix
1928 Sankt Moritz
1932 Lake Placid
1936 Garmisch-P.
1940 Garmisch-P.
1944 Cortina d'A.
1948 Sankt Moritz
1952 Oslo
1956 Cortina d'A.
1960 Squaw Valley
1964 Innsbruck
1968 Grenoble
1972 Sapporo
1976 Innsbruck
1980 Lake Placid
1984 Sarajevo
1988 Calgary
1992 Albertville
1994 Lillehammer
1998 Nagano
2002 Salt Lake City
Bobslee
Schaatsen
Shorttrack
Snowboarden
2006 Turijn
2010 Vancouver
2014 Sotsji
> Sporters
> Sportsters
> Sporttakken
> Sporen
Onze andere websites
Contactformulier

 

2002 Schaatsen

   

Nederlandse deelnemers

   

Bronnen

  Jan Bos - Renate Groenewold - Bob de Jong - Tonny de Jong - Andrea Nuyt - Ids Postma - Rintje Ritsma - Gianni Romme - Gretha Smit - Annamarie Thomas - Marianne Timmer - Jochem Uytdehaage - Gerard van Velde - Carl Verheijen - Marja Vis - Erben Wennemars - Marieke Wijsman  
 

 

Jan Bos

         

 

Zie 1998 Nagano Schaatsen  

 

 

Renate Groenewold

         

Bronnen

Naam: Groenewold
Voornamen: Renate Titzia
Geboren: 8-10-1976, Veendam
Sport: Schaatsen
Olympische Spelen: 2002, 2006, 2010
 Schaatsen.nl (video)
Sports-reference

Over ... Renate Groenewold

SCHAATSEN.NL - Renate Groenewold kon in haar laatste individuele olympische optreden op haar geliefde 3000 meter niet om de medailles meestrijden. Ze eindigde als tiende. Toch vond de 33-jarige schaatsster van TVM dat ze zichzelf in de spiegel kon aankijken. Na twee zware operaties zat er simpelweg niet meer in haar lijf. ,,Ik heb al van tevoren gezegd dat er een wonder moest gebeuren wilde ik een medaille halen.

 

 

Bob de Jong

         

 

Zie 1996 Nagano Schaatsen  

Tonny de Jong

         

 

Zie 1994 Lillehammer Schaatsen  

 

 

Andrea Nuyt

         

 

Zie 1998 Nagano Schaatsen  

 

 

Ids Postma

         

 

Zie 1998 Nagano Schaatsen  

 

 

Rintje Ritsma

         

 

Zie 1992 Albertville Schaatsen  

 

 

Gianni Romme

         

 

Zie 1998 Nagano Schaatsen  

 

 

Gretha Smit

         

Bronnen

Naam: Smit
Voornamen: Grietje
Geboren: 20-1-1976, Rouveen
Sport: Schaatsen
Olympische Spelen: 2002, 2006 
 Sports-reference 
YouTube

Over ... Gretha Smit

WIE IS WIE IN OVERIJSSEL - De drie groeiden op in Rouveen, waar hun ouders een boerenbedrijf bestierden. Ze reden veel op skeelers op de mooie stille wegen in de omgeving van hun boerderij op het platteland rond Rouveen en Staphorst. Niet op nieuwe skeelers, Gretha reed haar hele jeugd met dikke sokken op skeelers (maat 43) van haar vader. Gretha genoot van de natuur en kende alle soortnamen van eenden en ganzen. Ze is een buitenmens en hielp graag op de boerderij bij het verzorgen van de beesten en ze vond het prachtig op de trekker te rijden. Op de zaterdagen nam hun vader hen mee naar Heerenveen, later naar Deventer, waar Jenita en Gretha zich in de jeugdploeg van de regio Oost rijden. Gretha rijdt dan regelmatig tegen leeftijdgenoten Renate Groenewold en Marja Vis. Bij het Wereldkampioenschap skeeleren in 1992, hartje zomer in Rome, haalde ze zilver en brons achter Jenita die twee keer goud won. Zestien jaar was ze toen pas.
Gretha fietste elke dag 18 kilometer heen en terug naar de MAVO in Zwolle, hetgeen ongetwijfeld heeft bijgedragen aan haar specialiteit, de lange afstanden. Ze volgde de middelbare tuinbouwschool, waar ze onder meer het vak van bloemiste leerde. In dit vak vond ze ook werk in een bloemenspeciaalzaak, waar ze zich toelegde op het ontwerpen en maken van bloemstukken.

Vlak voor de kerst in 2001 breekt er een nieuwe episode aan in het leven van Gretha. Ze rijdt een goede 5.000 meter in Groningen en wordt geselecteerd voor de Olympische trials. Daar rijdt ze alle kerngroeprijdsters naar huis op de drie kilometer en daarna nog een keer op de 5.000 meter, waarbij ze meteen in 7.03.47 een nationaal record rijdt. Ze plaatst zich direct voor de Olympische Spelen. Uit het niets is ze gekomen – althans wat betreft het langebaanschaatsen - en ze wordt meteen gebombardeerd tot Nederlandse troef voor een medaille in Salt Lake City.  In het trainingskamp voorafgaande aan de Olympische wedstrijden wordt ze ziek. Tijdens de 3.000 meter in Salt Lake City rijdt ze met koorts, een toptijd zat er niet in. Gelukkig waren er nog twee weken te gaan alvorens de 5.000 meter verreden werd. Gretha startte in het eerste paar en zet met 6.49.22 een prachtige tijd neer. In een interview: ‘Tijdens mijn olympische race wist ik niets van tussentijden. Ik keek niet op het bord. Op een gegeven moment hoorde ik wel omroepen dat ik onder het wereldrecord aan het rijden was, maar ik kende die tijd niet eens. Ik zag Ingrid Paul schreeuwen. De laatste rondjes liet ik het afweten. Maar het bleek uiteindelijk een supertijd. Ik droomde nooit van een Olympische medaille. Ik reed mijn rit in een roes’. Uiteindelijk reed Claudia Pechstein in de laatste rit nog ruim twee seconden sneller. Maar een zilveren medaille voor Gretha Smit was een feit. Minpuntje tijden de spelen was dat ze in het feestgedruis na de wedstrijd haar kniebanden scheurde. Intussen heeft ze haar baan in de bloemenzaak opgegeven om zich helemaal op het schaatsen te concentreren.

2009 wordt haar laatste schaatsjaar. Opnieuw een blessure die blijft opspelen, nu aan haar scheenbeen, waaraan ze eerder al geopereerd was. Op 23 november 2009 maakt ze bekend met schaatsen te stoppen en komt er een eind aan de veelzijdige carrière van de schaatster met de prachtige ogen.
Lees het hele verhaal op Wie is wie in Overijssel

 

Annamarie Thomas

         

 

Zie 1994 Lillehammer Schaatsen  

 

Marianne Timmer

         

 

Zie 1998 Nagano Schaatsen  

 

 

Jochem Uytdehaage

         

Bronnen

Naam: Uytdehaage
Voornamen: Jochem Simon
Geboren: 9-7-1976, Utrecht
Sport: Schaatsen
Olympische Spelen: 2002
 NRC
Schaatsstatistieken.nl
Sports-reference

 

Over ... Jochem Uytdehaage

SCHAATSSTATISTIEKEN - Al op de eerste dag van de Winterspelen in Salt Lake City sloeg Uytdehaage toe. In een wereldrecord snelde hij naar Olympisch goud op de 5000 meter. De 1500 meter was niet zijn beste afstand, maar in deze vorm werd hem ook op deze discipline kansen toegedicht. Dit bleek niet onterecht, want hij verbeterde het wereldrecord en na hem dook alleen de Amerikaan Derek Parra nog onder zijn tijd. Met goud en zilver op zak kon hij op de 10.000 meter de beste presterende schaatser op de Winterspelen worden na Ard Schenk. Deze druk werd hem niet teveel, want ook op de 10.000 meter versloeg hij alle concurenten. Tevens verbeterde hij het wereldrecord tot 12.58,92 en hiermee werd hij ook de eerste man die deze afstand binnen 13 minuten voltooide.

NRC - Jochem Uytdehaage denkt zelf dat hij nog veel meer sportief succes had kunnen boeken als hij als jeugdig schaatser een sportieve mentor had gehad. Daarom regelt hij dat voor sporttalenten nu maar zelf, zoals bij Ranomi Kromowidjojo toen ze nog 17 jaar was.
 

 

Gerard van Velde

         

 

Zie 1992 Albertville Schaatsen  

 

Carl Verheijen

         

Bronnen

Naam: Verheijen
Voornamen: Carl Eduard
Geboren: 26-5-1975, Den Haag
Sport: Schaatsen
Olympische Spelen: 2002, 2006
 Medisch Contact
Arts in Spe
Medisch Contact
Sports-reference

Over ... Carl Verheijen

MEDISCH CONTACT -  In 1993, toen hij 18 was, begon Carl Verheijen met een studie geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Hoewel hij toen al veel schaatste, zat hij nog niet op topniveau. Hij haalde zijn propedeuse en had nog genoeg tijd om actief te zijn in de faculteitscommissie. Maar naarmate het schaatsen grotere vormen begon aan te nemen, haalde hij steeds minder studiepunten. Carl Verheijen: ‘In het tweede jaar haalde ik dertig punten, in het derde jaar twintig en in het vierde jaar tien.De studie raakte in gevaar, uiteindelijk haalde ik alleen de zomervakken en niet de wintervakken. In het studiejaar ‘96-‘97 ben ik mijn hart gaan volgen en heb ik ervoor gekozen fulltime voor het schaatsen te gaan. Na een jaar zat ik in de kernploeg.’

ARTS IN  SPE - ‘Ik heb genoeg gewonnen om die vraag met ja te beantwoorden. Maar het is moeilijk om alles te winnen. Ik heb geen olympisch goud. Dat vind ik wel een gemis. Er zijn gewoon veel goede schaatsers. Daar verdeel je de prijzen mee. Ik ben pas laat begonnen met schaatsen. Ik reed pas op mijn 16de mijn eerste wedstrijd en op mijn 24ste mijn eerste worldcupwedstrijd. Daardoor heb ik niet jong kunnen pieken zoals Sven Kramer dat nu doet. Dat is mijn manco. Mijn weg is geleidelijker. Maar het lichaam is nog goed. Ik word nog elk jaar beter. Ik groei mee met het niveau van de concurrentie. Anderen, zoals Jochem Uytdehaage, hebben daar meer moeite mee gehad.’

MEDISCH CONTACT - Volgens topschaatser en voormalig geneeskundestudent Carl Verheijen is het goed mogelijk om zonder doping de top te bereiken. ‘Ik heb nooit doping gebruikt en toch de top gehaald. Als ik dat kan, waarom zou dat voor anderen dan niet gelden?’ Als ambassadeur voor de campagne ‘100% dope free’ zet Verheijen zet zich zelf in voor dopingvrije sport. Namens de artsenfederatie KNMG zit hij ook in de adviesraad van de Dopingautoriteit.
 

 

Marja Vis

         

Bronnen

Naam: Vis
Voornamen: Maria Margaretha Antje
Geboren: 15-1-1977, Hoorn
Sport: Schaatsen
Olympische Spelen: 2002
 Sports-reference

 

Erben Wennemars

         

 

Zie 1998 Nagano Schaatsen  

 

Marieke Wijsman

         

 

Zie 1998 Nagano Schaatsen  

 

 

 

 

Top